Minden évben eljön az a pillanat, amikor kinyitod a tárolószekrényt a garázsban, hogy újra előkerüljön a kempingsátor és a kempingfelszerelés. Miközben félszeg mosollyal az arcodon a tavalyi kempinges játékok nagy kalandjaira, a gyönyörű tájra és az isteni kempinges ételekre gondolsz, hirtelen egy furcsa szag csapja meg az orrod. Hirtelen nem tudod hová tenni ezt az állott, kissé penészes bűzt, aztán meglátod a sátradat. Ott virítanak rajta a penészgombák halványszürke és zöld virágjai. Akkor ugrik be: az utolsó napi nyári zápor után elfelejtetted kicsomagolni a sátort, amikor hazaértél. Most mi legyen?

A kempingezés tagadhatatlanul szórakoztatóbb, mint a felszerelés tisztítása. Ennek ellenére azonban igen hasznos – már amint ez a fenti példából is jól látszik. A megfelelő tisztítás ugyanis biztosítja, hogy amikor a következő alkalommal újra elindulsz kempingezni, akkor a fényes és tiszta sátrakkal minden flottul megy majd. Most összegyűjtöttünk néhány tisztítási ötletet az outdoor.com segítségével, hogy garantáljuk, hogy a következő kempingezésed is élvezetes lesz, ráadásul a kemping felszerelésed is tovább bírja a strapát.

Tisztíts meg a sátrat, mielőtt tábort bontasz!

Mielőtt elkezdenéd lebontani a sátradat, szánj rá néhány percet, hogy kitakarítsd annak a belsejét! Dobáld ki belőle az esetlegesen benne ragadt kavicsokat, bogarakat, ételmaradékot vagy szemetet! Győződj meg arról is, hogy a sátor tárolórekeszei üresek! Ha bent minden szuper, akkor jöhet a sátor külseje! Töröld le róla az esőt, harmatot vagy más nedvességet és szedegesd le róla a leveleket, gallyakat! Fontos, hogy mindent eltávolítsunk kívül-belül, amely dörzsölheti vagy kilyukaszthatja a sátor anyagát, amikor összehajtogatjuk a tároláshoz. Ez természetesen magában foglalja a sátor összetartó elemeit, oszlopait is. Amikor hajtogatod össze, közben is alaposan tisztítsd meg az egyes részeken! Homok, kavics vagy bármi hasonló semmiképpen ne kerüljön az összehajtogatott elemek közé! Miután a sátort szakszerűen megtisztítottad és tárolásra alkalmas méretűvé tetted, helyezd a tároló zsákjába, és tedd olyan helyre, ahol biztosan nem lesz piszkos!

Ne sajnáld az időt egy otthoni tisztításra!

Különösen egy esős napokkal tarkított kempingezés után fontos, hogy a használt sátort hazaérkezve állítsd fel újra az udvarodban! Ügyelj arra, hogy az ablak és az ajtólapok lefelé legyenek! Szükség esetén húzd ki belőle a belső részét, majd töröld le innen is a szennyeződéseket tiszta ruhával és mosószeres szappannal vagy hasonlóval. Ezután a mosogatógépből kivett ruhákhoz hasonlóan csavard ki (kivéve ha a gyártó másként javasolta a használati útmutatóban) és töröld szárazra!

Győződj meg arról, hogy a sátor teljesen száraz!

Bár lehet, hogy a sátor vízálló, de ez még nem jelenti azt, hogy nem lehet nedves. A penész pedig egy alattomos kis jelenség, amely nem tesz különbséget sátor és sátor között. Aranyszabály tehát, hogy nem hajthatod addig össze a kempingezés után a sátradat, amíg az teljesen meg nem száradt! Ha mégis sietnél és nincs időd erre, akkor a hazafelé úton próbáld meg lazán összehajtani, majd otthon állítsd fel újra valahol és tisztíts meg alaposan, ahogy azt már az előzőekben is javasoltuk! Hagyj időt a sátort teljes száradására, amely az időjárástól függően akár egy-két napot is igénybe vehet. Győződj meg arról, hogy a sátor ablakai és az ajtólapja is zárva vannak, mert csak így tudnak teljes bizonyossággal megszáradni. Miután a külseje már biztosan száraz, jöhet a belseje! Ehhez nyisd ki a szárnyakat úgy, hogy a levegő jól tudjon áramolni! Ha szeretnéd a szárítás folyamatát felgyorsítani, bátran használj egy ventilátort, ám soha ne tedd a sátrat ruhaszárítóba és a hajszárítót is felejtsd el!

Fontos, hogy a sátor jó állapotban legyen!

Eljött a tökéletes időpont ahhoz is, hogy leellenőrizd a sátrat és meggyőződj arról, hogy alkalmas a következő évi kempingezésre is! Előfordulhat, hogy mindent rendben találsz, de az is, hogy néhol el kell végezned egy-két varrást. Meglehet, hogy szükséges lesz kicserélni néhány sátorelemet, ám jobb ezekkel most szembesülni, mint közvetlenül az indulás előtt (vagy rosszabb esetben már a kempingben).

Ügyelj a sátor helyes becsomagolására!

Végül, de nem utolsósorban, ha a hordozható várunk már teljesen tiszta és tip-top állapotba került, hajtsuk össze pontosan ugyanúgy, mint amikor még vadonatúj volt! Helyezzünk minden egyes elemet a helyére a pálcákkal, vászonnal együtt! Tárold a sátradat hűvös, száraz helyen, hogy mindig készen álljon a következő, nagy pillanatra, életed újabb nagy élményére!