Éjszakába nyúló beszélgetések, vidám hangulat és finom ételek. Kedélyes gondolatcsere, rengeteg nevetés és különleges gasztronómiai remekek. Ezeket sokan már bizonyára átélték egy-egy kempingezés, túrázás vagy kerti sütögetés alkalmával. A ropogó tűz mellé így egészen biztosan egy kellemes élmény is társul, ám ahhoz, hogy ez tényleg a kívánt hangulatban teljen, érdemes indulás előtt kicsit elmélyülni a szakszerű tűzgyújtás rejtelmeiben. A száraz tüzifa, a kerti tűzrakóhely, a faszenes grill biztosan azonnal eszünkbe jut, az alább mutatunk néhány fontos ötletet, hogyan fogjunk hozzá a tűzgyújtáshoz.
A kerti tűzrakóhely hívógató lehet, de a begyújtás előtt nem árt, ha tisztában vagyunk a tűzgyújtás általános szabályaival

A biztonságos tűzgyújtás általános szabályai

Ha megvan a száraz tűzifa, már alig várjuk, hogy kiélvezzük a kerti grill gasztronómiai örömet, de nem mellékesen készen állunk a szakszerű tűzgyújtásra, akkor jöhetnek az általános tűzgyújtási szabályok. Az erdőben kiránduló személyek csak a kijelölt tűzrakó helyeken gyújthatnak tüzet, az alapvető szabályok betartása mellett. A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (54/2014. (XII.5. BM rendelet) tartalmazza. Jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után. Lássuk most ezeket!

 

 • Külterületen általában tilos égetni, kivéve ott, ahol azt jogszabállyal, külön meghatározott esetekben és feltételekkel megengedik (pl. erdőterületen erdőgazdálkodási tevékenységhez kapcsolódó égetésre külön szabályok vonatkoznak);
 • Külterületen lévő, lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal;
 • Belterületen csak abban az esetben lehet növényi hulladékot égetni, ha azt önkormányzati rendelet megengedi;
 • A kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés megengedett a tűz állandó felügyelete mellett;
 • Tűzgyújtási tilalom esetén az érintett területen akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi;
 • A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit erdészeti jogszabályok és az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza;
 • Jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után!
Tűzgyújtás szakszerűen - a szabályok betartásával
A tűzgyújtási tilalmat (és annak visszavonását) az erdészeti hatóság vagy az erdőgazdálkodásért felelős miniszter rendeli el, aki figyelembe veszi az aktuális meteorológiai körülményeket. Fontos, hogy tűzgyújtási tilalom esetén sehol és senki nem gyújthat tüzet!

Nagy kérdés, hogy hogyan kell az erdőben kijelölt tűzrakó helyen tüzet gyújtani. Elég ehhez a száraz tűzifa? Semmiképpen! Az erdőgazdálkodók számos, tűzvédelmi szempontból biztonságos és állandó ilyen helyet alakítanak ki, és karbantartják azokat. Ezeken a kialakított tűzrakó helyeken bárki jogosult tüzet rakni, ám csak bizonyos szabályok betartásával.

 • A tűzrakó hely környékét érdemes megtisztítani a levelektől, faágaktól. Hogy miért? Hogy a tűz semmiképpen ne terjedhessen át az erdőre.
 • Az égő tüzet, a ki nem hűlt parazsat és hamut tilos felügyelet nélkül hagyni.
 • Mindig érdemes résen lenni és felkészülni a tűz eloltására abban az esetben, ha feltámadna a szél, de gondoskodjunk arról is, hogy a tűz oltására alkalmas anyag, például a víz vagy a homok, legyen kéznél.
 • Végül a tüzet gondosan el kell oltani és még a távozás előtt meggyőződni arról, hogy biztosan elaludt. Távozás előtt ezért érdemes földet szórni a hamura.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóságának Erdőtűz-megelőzési projektjének oldalán fontos részleteket is megtalálhatunk ide kattintva.

A száraz tűzifa elengedhetetlen kelléke a tűzgyújtásnak. Ne feledkezzünk meg róla!

A tűzgyújtás szakszerű lépései

Bár első hallásra talán úgy tűnik, hogy tüzet rakni alapvetően bárki tud, gyakran szembesülünk pont ennek az ellenkezőjével. A grillezés alapjaként nevezhető tűzrakás ősi művészete a jó technikában rejlik és érdemes odafigyelni az aprónak tűnő részletekre is. Például a megfelelő farakásra, az éghető anyagra, az égést biztosító közegre vagy épp az anyag gyulladási fokát elérő hőmérsékletre.

a. Ezekre az eszközökre lesz szükségünk

 • Gyufa, öngyújtó, kovakő vagy acél: bár elsőre talán a gyufa tűnik kézenfekvőnek, ám az könnyen elázik, nedvességet kap, és használhatatlanná válik. Az öngyújtó ezért is jó választás, ám mindig figyeljünk rá, hogy ne hagyjuk a tűző napon, ahol – nem csak városi legenda – felrobbanhat. A kovakő és az acél viszont az évezredeken át jól bevált tűzgyújtó eszköz korszerű változata, amely szikrát csiholhat – ám csak a legügyesebb túlélőknek ajánlott.
 • Ágak, gyújtós: a tűzgyújtás első lépéséhez gyűjtsünk tűleveleket, kisebb ágakat és botokat, elszáradt fűcsomót és más, nagyon száraz dolgokat gyújtósként, de ne feledkezzünk meg a nagyobb ágakról sem a tűz későbbi táplálásához.
 • Kövek: lehetőleg nagyobb méretű köveket keressünk, hogy ezekkel rakjuk körbe a tüzet, megelőzve az esetleges erdőtüzet. Fontos, hogy ne használj olyan köveket a tűz körön belül tartására, amelyek előtte nedves helyen vagy vízben voltak, mert a tűznél keletkező gőz nyomására nagy eséllyel szétrobbanhatnak.
 • Egy vödör víz: első hallásra talán bagatellnek tűnik, de jól jön majd, amikor el szeretnénk oltani a tüzet

b. Tűzgyújtás lépésről-lépésre

A tűz helye: legyen a fáktól, a sátortól, a gyökerektől és minden, éghető dologtól legalább három méterre. Válasszunk inkább sík területet, ahol semmi nem tud lángra kapni. Legalább egy egyméteres területet tisztítsunk meg a tökéletes hely kiválasztása után.

Biztonság: kerítsük körbe a területet a korábban gyűjtött kövekkel. A legjobb persze az, ha egy előre kijelölt helyen vagy egy kerti tűzrakóhely igénybevételével gyújtjuk a tüzet, de erre nincs mindig lehetőségünk. Tervezzük meg előre, hogyan fogjuk a tüzet kontrollálni.

Vödör víz, vizespalackok: az előbb említett kontrollhoz is fontos, hogy készüljünk fel minden eshetőségre. Legyen egy vödör víz vagy vizespalack a tűz közelében, de a sátraknál is.

Tűzifa, faágak, összegyűjtése, gyújtós: osszuk el az ágakat és botokat három kategóriára: legyen vékony, aztán körülbelül egy hüvelykujj átmérőjű, de a csuklónak megfelelő átmérőjű ágak is. Ezeket különítsük el egymástól a későbbi munka megkönnyítése céljából.

Tűzgyújtás szakszerűen - a sikeres begyújtáshoz elengedhetetlen, hogy réseket hagyjunk. Így szellőzni fog a tüzünk, így a lehető leghamarabb lesz használható tüzünk.
Tűzifa minősége, szárazsága: alapszabály, hogy minél szárazabb, annál jobb. Egyetlen kivétel a nyírfakéreg, ami magas gyanta tartalmának köszönhetően még nedvesen is igen jól ég. Ezeket előbb egy kissé aprítsuk fel.

Gúla alak építése: hozzunk létre egy kisebb szellős halmot, és közben ügyeljünk arra, hogy elég laza legyen a szellőzéshez.

Hagyjunk ki egy kis rést: ez által fog a tüzünk szellőzni, és ezen keresztül tudjuk betenni azokat a dolgokat is a korábban gyűjtött anyagokat (nyírfakéreg, papír, száraz levelek, stb.) amik így könnyen lángra kapnak.

Gyújtós meggyújtása: a belső részen elhelyezett anyagok meggyújtásához valamilyen szerszámra lesz szükségünk. Lehet ez gyufa, öngyújtó vagy épp kovakő és acél. A korábban említettek szerint érdemes több félét is magunknál tartani, hiszen a gyufa könnyen átázhat, az öngyújtó használhatatlanná válhat, és kovakő használata pedig sok-sok gyakorlást igényel.

A tűz táplálása: ahogy nő a tűz, úgy adjunk hozzá nagyobb ágakat is. Vigyázzunk, mert ha túl tömött, akkor könnyen kialhat, mert nem jut elég oxigénhez.

s

A tűz eloltása

Amikor a tűz kialudt, győződjünk meg arról, hogy a parázs sem ég már. Figyeld meg körültekintően, mert könnyen meglehet, hogy bár a felszínen nem látszik, alul még ég a parázs, ami aztán könnyedén lángra lobbanhat. A legjobb, ha minden esetben leöntjük vízzel vagy betemetjük homokkal, földdel.
Ha kíváncsi vagy a tűzgyújtás leginkább szakszerű folyamatára, akkor erre a videóra kattintva meg is nézheted.

Egy jótanács a grillezéshez

Korábban a szalonnasütés volt a legjobb baráti és családi program kempingezéskor, a grillezés azonban szép lassan ringbe szállt az első helyért és győzött. A grillszezonhoz elég, ha beköszönt a jó idő, amikor az ember szívesebben tölti az idejét a kertben, a nyaralóban, a kempingben vagy épp az erdőben. A kerti grill remek kültéri program, ami összehozza az embereket és szinte bárhol nekiláthatunk, persze figyelni kell a tűzgyújtási szabályokat. A grillezéshez szükséges eszközök beszerzését érdemes lesz körültekintően megtervezni.

A legtöbb kialakított tűzrakó helyeket találhatunk, ahol biztonságban lehet tüzet gyújtani és sütögetni. Az agárdi Park Kempingben például kitűnő alkalmat biztosítanak egy esti bográcsozáshoz, grillezéshez, barbecue-hoz vagy épp egy klasszikus szalonnasütéshez.

Vízparti kempinget keresel elérhető áron?

Add át magad a természetnek és pihenj háborítatlanul a Velencei-tó partján! Kedvezményes, a nyaralásod alatt akár korlátlan szabadidős eszközhasználattal várunk!

hu_HUMagyar