Minden évben eljön az a pillanat, amikor kinyitod a tárolószekrényt a garázsban, hogy újra előkerüljön a kempingsátor és a kempingfelszerelés. Miközben félszeg mosollyal az arcodon a tavalyi kempinges játékok nagy kalandjaira, a gyönyörű tájra és az isteni kempinges ételekre gondolsz, hirtelen egy furcsa szag csapja meg az orrod. Hirtelen nem tudod hová tenni ezt az állott, kissé penészes bűzt, aztán meglátod a sátradat. Ott virítanak rajta a penészgombák halványszürke és zöld virágjai. Akkor ugrik be: az utolsó napi nyári zápor után elfelejtetted kicsomagolni a sátort, amikor hazaértél. Most mi legyen? A kempingezés tagadhatatlanul szórakoztatóbb, mint a felszerelés tisztítása. Ennek ellenére azonban igen hasznos – már amint ez a fenti példából is jól látszik. A megfelelő tisztítás ugyanis biztosítja, hogy amikor a következő alkalommal újra elindulsz kempingezni, akkor a fényes és tiszta sátrakkal minden flottul megy majd. Most összegyűjtöttünk néhány tisztítási ötletet az outdoor.com segítségével, hogy garantáljuk, hogy a következő kempingezésed is élvezetes lesz, ráadásul a kemping felszerelésed is tovább bírja a strapát.

A sátor tisztítás fontossága táborbontás előtt

Mielőtt elkezdenéd lebontani a sátradat, szánj rá néhány percet, hogy kitakarítsd annak a belsejét! Hidd el, nem bánod meg, ha ez lesz a sátor tisztítás első lépése! Dobáld ki belőle az esetlegesen benne ragadt kavicsokat, bogarakat, ételmaradékot vagy szemetet! Győződj meg arról is, hogy a sátor tárolórekeszei üresek! Ha bent minden szuper, akkor jöhet a sátor külseje! Töröld le róla az esőt, harmatot vagy más nedvességet és szedegesd le róla a leveleket, gallyakat! Fontos, hogy mindent eltávolítsunk kívül-belül, amely dörzsölheti vagy kilyukaszthatja a sátor anyagát, amikor összehajtogatjuk a tároláshoz. Ez természetesen magában foglalja a sátor összetartó elemeit, oszlopait is. Amikor hajtogatod össze, közben is alaposan tisztítsd meg az egyes részeken! Homok, kavics vagy bármi hasonló semmiképpen ne kerüljön az összehajtogatott elemek közé! Miután a sátort szakszerűen megtisztítottad és tárolásra alkalmas méretűvé tetted, a sátor tisztítása még nem ért véget: helyezd a tároló zsákjába, és tedd olyan helyre, ahol biztosan nem lesz piszkos!

A sátor tisztítása otthon – ne sajnáld rá az időt!

Különösen egy esős napokkal tarkított kempingezés után fontos, hogy a használt sátort hazaérkezve állítsd fel újra az udvarodban! A sátor tisztítás során ügyelj arra, hogy az ablak és az ajtólapok lefelé legyenek! Szükség esetén húzd ki belőle a belső részét, majd töröld le innen is a szennyeződéseket tiszta ruhával és mosószeres szappannal vagy hasonlóval. Ezután a mosogatógépből kivett ruhákhoz hasonlóan csavard ki (kivéve ha a gyártó másként javasolta a használati útmutatóban) és töröld szárazra!

Győződj meg arról, hogy a sátor teljesen száraz!

A sátor tisztítás alapszabálya, hogy bár a sátor lehet vízálló, de ez még nem jelenti azt, hogy nem lehet nedves. A penész pedig egy alattomos kis jelenség, amely nem tesz különbséget sátor és sátor között. Aranyszabály tehát, hogy nem hajthatod addig össze a kempingezés után a sátradat, amíg az teljesen meg nem száradt! Ha mégis sietnél és nincs időd erre, akkor a hazafelé úton próbáld meg lazán összehajtani, majd otthon állítsd fel újra valahol és tisztíts meg alaposan, ahogy azt már az előzőekben is javasoltuk! A sátor tisztítása során hagyj elegendő időt a sátor teljes száradására, amely az időjárástól függően akár egy-két napot is igénybe vehet. Győződj meg arról, hogy a sátor ablakai és az ajtólapja is zárva vannak, mert csak így tudnak teljes bizonyossággal megszáradni. Miután a külseje már biztosan száraz, jöhet a belseje! Ehhez nyisd ki a szárnyakat úgy, hogy a levegő jól tudjon áramolni! Ha szeretnéd a szárítás folyamatát felgyorsítani, bátran használj egy ventilátort, ám soha ne tedd a sátrat ruhaszárítóba és a hajszárítót is felejtsd el!

Fontos, hogy a sátor jó állapotban legyen!

A csak elsőre bonyolult és hosszadalmas sátor tisztítás után eljött a tökéletes időpont ahhoz is, hogy leellenőrizd azt és meggyőződj arról, hogy alkalmas a következő évi kempingezésre is! Előfordulhat, hogy mindent rendben találsz, de az is, hogy néhol el kell végezned egy-két varrást. Meglehet, hogy szükséges lesz kicserélni néhány sátorelemet, ám jobb ezekkel most szembesülni, mint közvetlenül az indulás előtt (vagy rosszabb esetben már a kempingben).

Megvan a sátor tisztítása? Csomagold be helyesen!

Ezután, ha a hordozható várad már teljesen tiszta és tip-top állapotba került, hajtsd össze pontosan ugyanúgy, mint amikor még vadonatúj volt! Helyezz minden egyes elemét a helyére a pálcákkal, vászonnal együtt! Tárold a sátradat hűvös, száraz helyen, hogy mindig készen álljon a következő, nagy pillanatra, életed újabb nagy élményére!

Gyerekjáték lehet a penészes sátor tisztítása

A kemping felszerelés könnyen a penész áldozata lehet, ami egyértelműen egy igen bosszantó problémát jelenthet. Ha esős időben vagy nedves környezetben állítottad fel korábban a sátrad és a sátor tisztítása valahogy elmaradt, akkor semmin sem szabad csodálkozni. A nedves vászon és a meleg, zárt környezet egyértelműen penészt eredményez, ami ráadásul még sötét foltot is hagy maga után a penészes sátor tisztítása után. De nézzük először, hogy miről is van szó! A penész egy soksejtű gombafajta, ami lebontja a közvetlen környezetünkben található szerves anyagokat, és az enzimek kivonását követően lebontja az organikus anyagokat. Különösen a nedves, fénytől zárt környezetet kedveli, ahol sok-sok szerves anyag található, akár már 24 órán belül megjelenhet. Az időben el nem távolított penész akár szó szerint elpusztíthatja a sátrat, mert a vászon anyag szálai közé kerülve szinte lehetetlen teljesen eltávolítani, és nem lehet megakadályozni a szétterjedését. Szélsőséges esetben a penész rothadást, lyukakat és vászon szakadást okoz, ami miatt akár a teljes kempinges várunk használhatatlanná válhat. A penészes sátor tisztítása ezért legyen mindig kulcsfontosságú feladatod, ha megpillantasz egy hívatlan kis foltot a sátrad oldalán.

Így szabadulj meg hathatósan a penésztől:

 • Első hallásra talán nyilvánvalónak tűnhet, de szabaduljunk meg a penésztől.
 • Puha hajkefével vagy fogkefével távolítsuk el.
 • Mosd át az érintett felületet penész elleni szer (például Szavó) és forró víz keverékével.
 • És/vagy öblítsük le egy csésze citromlé, egy csésze só és körülbelül négy liter forró víz keverékével.
 • Hagyd, hogy az anyag teljesen megszáradjon a napon.
 • Ezután fehérítsd tovább a penészfoltot.
 • Az anyagtól függően mosd le, vagy áztasd az érintett területet a következők egyikével:
  • A legtöbb szövet anyag esetében ne használj klórtartalmú fehérítőt
  • A színes anyagokhoz használd a korábban javasolt egy csésze citromlé, egy csésze só és körülbelül négy liter forró víz keverékét.
  • A fokozott figyelmet igénylő, színes anyagokhoz adj kettő evőkanál fehérítő oldatot a vízhez.
 • Hagyd a fehérített területet alaposan megszáradni.

Ha még mindig nem teljesen világos a penészes sátor tisztítása, és további útmutatásra van szükséged, akkor ez a videó segíthet.  

Vízparti kempinget keresel elérhető áron?

Add át magad a természetnek és pihenj háborítatlanul a Velencei-tó partján! Kedvezményes, a nyaralásod alatt akár korlátlan szabadidős eszközhasználattal várunk!

en_GBEnglish (UK)