A biztonságos tűzgyújtás általános szabályai
Ha megvan a száraz tűzifa, már alig várjuk, hogy kiélvezzük a kerti grill gasztronómiai örömet, de nem mellékesen készen állunk a szakszerű tűzgyújtásra, akkor jöhetnek az általános tűzgyújtási szabályok. Az erdőben kiránduló személyek csak a kijelölt tűzrakó helyeken gyújthatnak tüzet, az alapvető szabályok betartása mellett. A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (54/2014. (XII.5. BM rendelet) tartalmazza. Jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után. Lássuk most ezeket!
- Külterületen általában tilos égetni, kivéve ott, ahol azt jogszabállyal, külön meghatározott esetekben és feltételekkel megengedik (pl. erdőterületen erdőgazdálkodási tevékenységhez kapcsolódó égetésre külön szabályok vonatkoznak);
- Külterületen lévő, lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal;
- Belterületen csak abban az esetben lehet növényi hulladékot égetni, ha azt önkormányzati rendelet megengedi;
- A kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés megengedett a tűz állandó felügyelete mellett;
- Tűzgyújtási tilalom esetén az érintett területen akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi;
- A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit erdészeti jogszabályok és az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza;
- Jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után!
Nagy kérdés, hogy hogyan kell az erdőben kijelölt tűzrakó helyen tüzet gyújtani. Elég ehhez a száraz tűzifa? Semmiképpen! Az erdőgazdálkodók számos, tűzvédelmi szempontból biztonságos és állandó ilyen helyet alakítanak ki, és karbantartják azokat. Ezeken a kialakított tűzrakó helyeken bárki jogosult tüzet rakni, ám csak bizonyos szabályok betartásával.
- A tűzrakó hely környékét érdemes megtisztítani a levelektől, faágaktól. Hogy miért? Hogy a tűz semmiképpen ne terjedhessen át az erdőre.
- Az égő tüzet, a ki nem hűlt parazsat és hamut tilos felügyelet nélkül hagyni.
- Mindig érdemes résen lenni és felkészülni a tűz eloltására abban az esetben, ha feltámadna a szél, de gondoskodjunk arról is, hogy a tűz oltására alkalmas anyag, például a víz vagy a homok, legyen kéznél.
- Végül a tüzet gondosan el kell oltani és még a távozás előtt meggyőződni arról, hogy biztosan elaludt. Távozás előtt ezért érdemes földet szórni a hamura.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóságának Erdőtűz-megelőzési projektjének oldalán fontos részleteket is megtalálhatunk ide kattintva.
A tűzgyújtás szakszerű lépései
Bár első hallásra talán úgy tűnik, hogy tüzet rakni alapvetően bárki tud, gyakran szembesülünk pont ennek az ellenkezőjével. A grillezés alapjaként nevezhető tűzrakás ősi művészete a jó technikában rejlik és érdemes odafigyelni az aprónak tűnő részletekre is. Például a megfelelő farakásra, az éghető anyagra, az égést biztosító közegre vagy épp az anyag gyulladási fokát elérő hőmérsékletre.
a. Ezekre az eszközökre lesz szükségünk
- Gyufa, öngyújtó, kovakő vagy acél: bár elsőre talán a gyufa tűnik kézenfekvőnek, ám az könnyen elázik, nedvességet kap, és használhatatlanná válik. Az öngyújtó ezért is jó választás, ám mindig figyeljünk rá, hogy ne hagyjuk a tűző napon, ahol – nem csak városi legenda – felrobbanhat. A kovakő és az acél viszont az évezredeken át jól bevált tűzgyújtó eszköz korszerű változata, amely szikrát csiholhat – ám csak a legügyesebb túlélőknek ajánlott.
- Ágak, gyújtós: a tűzgyújtás első lépéséhez gyűjtsünk tűleveleket, kisebb ágakat és botokat, elszáradt fűcsomót és más, nagyon száraz dolgokat gyújtósként, de ne feledkezzünk meg a nagyobb ágakról sem a tűz későbbi táplálásához.
- Kövek: lehetőleg nagyobb méretű köveket keressünk, hogy ezekkel rakjuk körbe a tüzet, megelőzve az esetleges erdőtüzet. Fontos, hogy ne használj olyan köveket a tűz körön belül tartására, amelyek előtte nedves helyen vagy vízben voltak, mert a tűznél keletkező gőz nyomására nagy eséllyel szétrobbanhatnak.
- Egy vödör víz: első hallásra talán bagatellnek tűnik, de jól jön majd, amikor el szeretnénk oltani a tüzet
b. Tűzgyújtás lépésről-lépésre
A tűz helye: legyen a fáktól, a sátortól, a gyökerektől és minden, éghető dologtól legalább három méterre. Válasszunk inkább sík területet, ahol semmi nem tud lángra kapni. Legalább egy egyméteres területet tisztítsunk meg a tökéletes hely kiválasztása után.
Biztonság: kerítsük körbe a területet a korábban gyűjtött kövekkel. A legjobb persze az, ha egy előre kijelölt helyen vagy egy kerti tűzrakóhely igénybevételével gyújtjuk a tüzet, de erre nincs mindig lehetőségünk. Tervezzük meg előre, hogyan fogjuk a tüzet kontrollálni.
Vödör víz, vizespalackok: az előbb említett kontrollhoz is fontos, hogy készüljünk fel minden eshetőségre. Legyen egy vödör víz vagy vizespalack a tűz közelében, de a sátraknál is.
Tűzifa, faágak, összegyűjtése, gyújtós: osszuk el az ágakat és botokat három kategóriára: legyen vékony, aztán körülbelül egy hüvelykujj átmérőjű, de a csuklónak megfelelő átmérőjű ágak is. Ezeket különítsük el egymástól a későbbi munka megkönnyítése céljából.
Gúla alak építése: hozzunk létre egy kisebb szellős halmot, és közben ügyeljünk arra, hogy elég laza legyen a szellőzéshez.
Hagyjunk ki egy kis rést: ez által fog a tüzünk szellőzni, és ezen keresztül tudjuk betenni azokat a dolgokat is a korábban gyűjtött anyagokat (nyírfakéreg, papír, száraz levelek, stb.) amik így könnyen lángra kapnak.
Gyújtós meggyújtása: a belső részen elhelyezett anyagok meggyújtásához valamilyen szerszámra lesz szükségünk. Lehet ez gyufa, öngyújtó vagy épp kovakő és acél. A korábban említettek szerint érdemes több félét is magunknál tartani, hiszen a gyufa könnyen átázhat, az öngyújtó használhatatlanná válhat, és kovakő használata pedig sok-sok gyakorlást igényel.
A tűz táplálása: ahogy nő a tűz, úgy adjunk hozzá nagyobb ágakat is. Vigyázzunk, mert ha túl tömött, akkor könnyen kialhat, mert nem jut elég oxigénhez.
A tűz eloltása
Egy jótanács a grillezéshez
A legtöbb kialakított tűzrakó helyeket találhatunk, ahol biztonságban lehet tüzet gyújtani és sütögetni. Az agárdi Park Kempingben például kitűnő alkalmat biztosítanak egy esti bográcsozáshoz, grillezéshez, barbecue-hoz vagy épp egy klasszikus szalonnasütéshez.
Vízparti kempinget keresel elérhető áron?
Add át magad a természetnek és pihenj háborítatlanul a Velencei-tó partján! Kedvezményes, a nyaralásod alatt akár korlátlan szabadidős eszközhasználattal várunk!