A kempingezés bizonyítottan pozitív hatással van a testünkre, lelkünkre. Ám azért, hogy igazán vidáman és elégedetten teljenek a pihenés napjai, érdemes már jó előre felkészülni erre a néhány napos kikapcsolódásra.

Kempingezés előtt készíts listát azokról a nélkülözhetetlen dolgokról, amelyekre jó eséllyel szükséged lesz a pihenésed ideje alatt. Hiszen az első nap, amikor a hőség korán reggel kiver majd a sátorból és nem indul el automatikusan egy gombnyomásra a kávéfőző, eléggé morcosan kezdődhet a vakáció. Ám ezt a kellemetlen érzést nagyban ellensúlyozhatod. Ebben segítünk most, és a HVG összeállítása nyomán összeírtunk tíz dolgot, amit mindenképpen vigyél magaddal kempingezésre.

1.     A nélkülözhetetlen dolgok

Ha listát írunk azokról a dolgokról, amiket mindenképpen magunkkal viszünk a kempingezésre, akkor a következő tételek feltétlenül szerepeljenek rajta: elsősegélydoboz, zseblámpa extra elemekkel, vécépapír, gyufa (vízhatlan zacskóba csomagolva), multifunkciós zsebkés vagy bicska, gyertya, szúnyogriasztó spray, konzervnyitó, kalapács a kampók földbeveréséhez, extra zsinór a sátor kikötéséhez, esetleg ruhaszárító kötélnek, valamint kemping asztal és kemping székek.

Ne felejtsd el a szemeteszsákokat sem, hiszen a kempingezés során nagyon komolyan veszik a környezetvédelmi szabályokat. Ezért mindent, amit odaviszünk, vigyük is haza! A mosogatást végezd az erre kijelölt helyeken, és a lyukas sátrakkal vagy szakadt matracokkal se tömd tele a kemping területén elhelyezett szemeteskukákat.

2.     Egy jó kempingsátor

Egy minőségi sátor ma már percek alatt fellátható a merevítők segítségével. Fontos, hogy ennek ellenére se hanyagold el azok kikötését se, mert ellenkező esetben mondjuk egy szélvihar rendesen megtépázhatja a felszerelésedet. A lelkiismeretes kikötés a belmagasság növeléséhez is szükséges lehet, mert bizony, ha a sátor nincs rendesen kifeszítve, akkor a teteje úgymond berogyhat, amely nehezíti a belső mozgást.

Válasszunk a szükségleteinknek leginkább megfelelő sátrat: a kínálat következtében a határ ma már szinte a csillagos ég. Semmiképpen ne sajnáljuk a pénzt egy minőségi sátorra, hiszen ez a befektetés a pihenésünk során már az első alkalommal, azonnal megtérül. Az is fontos, hogy a sátor felveréséhez lehetőség szerint egy árnyékos helyet válasszunk, és ha még így is túl melegnek érezzük a „helyzetet”, akkor vonuljunk ki a szabadba.

3.     A kellemes alváshoz kell

A pihentető alvás legfontosabb kelléke egy szimpatikus hálózsák, amely ideális esetben teljesen szétcipzárazható, és lehetőleg még vízhatlan réteggel is rendelkezik. Előbbi azért is lehet igazán praktikus, mert így a pihenéshez használt eszközöd az éjszaka folyamán takaró gyanánt is használhatod. Ám a hálózsákod akár a pléd funkcióját is betöltheti, amikor a szabad ég alatt szeretnél ücsörögni és beszélgetni.

A választásnál további fontos szempont, hogy a hálózsák megfelelő méretű legyen.

Ha túl kicsi, akkor kényelmetlen lesz, nem tudsz benne megfordulni, viszont a túl nagy sem szerencsés, mert ekkor a tested nem tudja olyan hatékonyan átmelegíteni, éjszaka fázni fogsz.

4.     A főzés barátai

Egy jó kis kempinges gasztronómiai élményhez elengedhetetlenül szükségesek az alábbi eszközök: kés, villa, kanál, tányérok, egy pici vágódeszka, húsvágó kés, olaj, só, bors, paprika egyéb fűszerek. Emellett nem árt, ha vannak nálunk nyársak, egy kicsi bogrács, lábas vagy fazék, fakanál, a vízhordáshoz szükséges kanna, edény fogó ruha, konyharuha, tészta szedő, merőkanál, fogóvilla. Továbbá a lavór mosogatáshoz, mosó és mosogató eszköz, valamint egy jóképű szivacs. No és egy jó minőségű, kemping-gázfőző beszerzése is erősen ajánlott.

5.     És lőn világosság!

Az elemlámpa és a felakaszthatós lámpák jó szolgálatot tehetnek majd a kempingezés során. Előbbivel a gyerekek is imádnak játszani, ezért se felejts el betenni néhány pótelemet is hozzá. Az esti világításhoz ajánlott egy-két dinamós vagy petróleum lámpa, amelyek nem csak praktikusak és jól használhatóak, hanem a gyertyánál sokkal biztonságosabbak. Akaszd őket mindig a megfelelő magasságba és kezeld óvatosan!

Vigyél magaddal egy kevés tűzifát is, hiszen erre nem csak a hangulatfokozó, esti tábortűznél lehet szükséged, hanem mondjuk egy kellemes grillezés vagy bográcsozás alkalmával is. Amennyiben extrémebb programra készülsz, esetleg éjszakai túrára indulsz vagy horgászni, a legszerencsésebb, ha fejlámpát viszel magaddal.

6.     Szúnyogok és kullancsok ellen

Ha szeretnek a vérszívók akkor még inkább, de ha nem, akkor sem árt, ha van nálad szúnyog- és kullancsriasztó szer. Gondolj csak bele! Nincs is annál rosszabb, mint amikor az összes programtól azért megy el a kedved, mert folyamatosan kis szúrásokat érzel a bőrödön. És nem túl kellemes az ezt követő érzés sem, amikor másodpercenként vakaródzol, hogy enyhíteni próbáld a kellemetlen érzést. Nos, erre a célra érdemes bedobnod a táskába viszketés elleni, hűsítő krémet is.

7.     Tájékozódási eszközök

Elsősorban a programtól függ, hogy szükségetek lesz-e térképre, vagy éppen GPS-re vagy okostelefonos segítségre. Ám jobb, ha a tájékozódási eszközökből inkább kettőt visztek, mint egyet (vagy egyet sem), mert ez lehet az egyik legfontosabb kelléked a kirándulás során.

+1 Gondolkodj duplán!

És végül, de nem utolsó sorban tarts szem előtt a kempingezés egyik kevésbé kedvelt aranyszabályát, miszerint „ami elromolhat, az el is fog romlani”.  Éppen ezért a létfontosságú eszközökből érdemes duplán felkészülni.3

Vízparti kempinget keresel elérhető áron?

Add át magad a természetnek és pihenj háborítatlanul a Velencei-tó partján! Kedvezményes, a nyaralásod alatt akár korlátlan szabadidős eszközhasználattal várunk!