Már néhány órányi esőzés is rémálommá teheti a kempingezés idejét, ha nem készülünk fel rá a megfelelően. Itt vannak például a tönkrement elektromos eszközök, az átázott ruhák vagy rosszabb esetben a hipotermia. Az esőnek azonban nem kell elrontania a következő kempingezés kalandunkat.

Bármennyire is körültekintően tervezzük meg a kempingezés részleteit, szinte minden hónapban beköszönhet egy hívatlan vendég az eső személyében. Nem kell hagynunk azonban, hogy mindez befolyásolja a kikapcsolódásunk vagy nyaralásunk hangulatát. Most az active.com segítségével adunk hét tippet ahhoz, hogy fel tudjunk készülni minden eshetőségre.

1.     Figyeld meg a környezetedet!

A természet csodálatos harmóniában mutatja meg magát, és a környezetünket figyelve gyorsan kitapasztalhatjuk, hogy milyen jelenségek előzik meg az időjárás változását. A vihar közeledtét például hirtelen nyugodt vagy a semmiből érkező szélfújások jelzik, és a hőmérséklet is igen gyakran ingadozik. Sok halász a halak viselkedéséből olvas, de a kedvtelésből tartott háziállatok (leginkább a kutya) is azonnal megérzi a felhőszakadások közeledtét. A több ezer éves biológia bizony nem hazudik, ezért érdemes komolyan venni ezeket a figyelmeztetéseket.

2.     Töltekezz fel zacskókkal!

Talán elsőre nem tűnik kézzelfekvőnek, de a műanyag zacskó csodálatos találmány. A szendvicsünk csomagolója vagy épp a szemeteszsákok kitűnő segítségünk lehet eső esetén. Ezek a zacskók ugyanis igen hatékonyan tudják távol tartani a vizet. Gyakorlatilag alig foglal helyet a csomagunkban és ingyen van. Folyamatosan újra tudjuk hasznosítani őket, és itt aztán egyáltalán nem számít a márkanév. Így az utazásunk olcsó és nélkülözhetetlen társai. Egy szemeteszsákban tárolhatjuk például a tűzifát, hogy az mindig száraz maradjon, és eső esetén megvédik az elektronikus eszközeinket is a nedvességtől. Tegyük ezekbe például a digitális fényképezőgépet és annak memóriakártyáit, a fontosabb iratokat, a pénzt és a személyes dokumentumainkat.

3.     Mindig tarts magadnál újságot!

A kempingezésre vigyünk magunkkal egy újságot és igyekezzünk azt szárazon tartani. Ez több okból kifolyólag is hasznos lehet: egyrészt esős időben mindig tudsz mit olvasni, másrészt viszont hasznos alapanyag lehet a tűzgyújtáshoz. Emellett ha néhány újságlapot a cipőnkben hagyunk éjszakára, az felgyorsítja a száradásifolyamatot, hiszen úgy viselkedik, mint egy szivacs.

4.     Ismerd meg a hipotermia jeleit!

A hipotermia nem más, mint a test maghőmérsékletének hirtelen és szélsőséges csökkenése. A jelenség nem csak az északi sarkvidékre és a jeges tundrákra jellemző, hanem egyszerűen előfordulhat akkor is, ha egy hidegebb éjszakára a nedves ruháinkban maradunk. Ilyenkor fontos tünet az elmosódott beszéd, a gyenge ítélőképesség, a fagyás vagy épp a sápadt, esetleg bíborszínű bőr. Ideális esetben ilyenekor irány a kórház, de addig is vegyük le az összes nedves ruhát és takarózzunk be száraz takarókba.

5.     Gyűjts esővizet!

Ha esik az eső kempingezés közben, az nem lesz feltétlenül mindig rossz. Ragadjuk meg a lehetőséget az igen egészséges esővíz összegyűjtésére! Csavarjuk le a flaska tetejét és tegyük ki a palackot az esőre vagy feszítsünk ki egy ponyvát, ahonnan egy üvegbe vagy főzőedénybe tudjuk önteni a vizet. Fontos, hogy közvetlenül a szabad ég alól gyűjtsünk, faágak vagy sziklák alá semmiképpen ne tegyük a gyűjtőedényeinket.

6.     Tudj meg mindent a villámokról!

A vihar során a villámok lehetnek a kempingezés legveszélyesebb jelenségei. Azt már tudjuk, hogy a villámlás mindig a mennydörgést előzi meg és gyakorlatilag szinte bárhol lecsaphat. Ha épp úszunk (mondjuk a Velencei-tó vizében) vagy csónakban ülünk, azonnal menjünk el a víz közeléből! Ha a szárazföldön ér el minket a vihar, keressünk egy olyan helyet, amely nem a terep legmagasabb földrajzi pontján van. Fontos, hogy ne rohanjunk át a nagyobb, labilis faágak alatt sem, mert azok a viharban eltörhetnek és lezuhanhatnak. Ne felejtsük el a vihartól megrémült gyerekeket és háziállatokat sem megnyugtatni!

7.     Szárítsd meg a nedves cuccaidat!

Ha a kempingezés során elkapott minket a vihar, akkor nagy valószínűséggel a cuccaink is vizesek vagy nedvesek lettek a ruháinktól kezdve a sátorvásznon át a cipőkig. Ezért is rendkívül fontos, hogy az utazás után azonnal csomagoljuk ki és szárítsuk meg teljesen ezeket. Ellenkező esetben megjelenthetnek a nem kívánt penészgombák és más, titokzatos elemek, hogy tönkretegyék az anyagot vagy épp rozsdával vonják be kedvenc kemping felszerelésünk alapdarabjait, amelyekkel olyan jó kempingezők paprikás krumplit főztünk. Kár lenne értük, hiszen ki tudja, hogy mikor vár minket az újabb kaland.

Vízparti kempinget keresel elérhető áron?

Add át magad a természetnek és pihenj háborítatlanul a Velencei-tó partján! Kedvezményes, a nyaralásod alatt akár korlátlan szabadidős eszközhasználattal várunk!

hu_HUMagyar