Lakóautóval vagy lakókocsival nyaralni már-már egy életforma, ráadásul a szállásköltség zöme is megspórolható. Ökölszabály, hogy az utazást különösen alaposan ajánlott megtervezni és garantáltan életünk egyik nagy élményében lesz részünk.

A legszabadabb utazási forma, ha lakókocsit kötünk autónkra, vagy lakóautóval kelünk útra. Adott a felemelő szabadság érzése, a sátrazásnál kényelmesebb életkörülmények, de mégis a kempingezés összehasonlíthatlan feelingje. No, és nem elhanyagolható a lakókocsis nyaralás adta, sajátos életérzés sem. Szóval, útra fel! Nézzük, hogy miért érdemes a lakókocsit vagy lakóautót választani, illetve, hogy mire érdemes figyelni, ha ezt a kikapcsolódási formát választjuk!

Beülünk és már nyaralunk is!

A „guruló nyaralás” során semmihez és senkihez nem vagyunk kötve, akkor és oda megyünk, ahová akarunk. Felszabadító, kényelmes és praktikus a nyaralás lakóautóval vagy lakókocsival. Fontos azonban indulás előtt megkeresni az ideális kempinget, ahol leparkolhatunk, megpihenhetünk.

„A szabadság, a változatosság a lényeg. A kényelem, amit ad” – nyilatkozta nemrég az egyik gazdasági portálnak Kertész Gábor, a Magyar Lakóautó Klub vezetője arra a kérdésre, miért érdemes kipróbálni a lakóautózást, lakókocsizást. – „Amint beülünk a kocsiba, már nyaralunk is. Nincs semmilyen kötöttség: nem kell még eljutnunk az előre lefoglalt szállásig, vagy keresgélni valamilyen szálláshelyet az utolsó pillanatban, ha elfáradnánk és megpihennénk valahol.”

Döntsük el, hogy vásárolunk vagy bérlünk!

Attól függően, hogy hétvégi kiruccanásokat tervezünk vagy nagyobb túrákat, érdemes számolni és mérlegelni. Ez nem feltétlenül könnyű döntés, hiszen a bérlésnek és vásárlásnak is van előnye, hátránya is. Ha azonban a kulcsfontosságú tényezőket vesszük figyelembe, akkor a válasz világosabbá válik. A vásárlás mellett szól, ha gyakran vagy nagy rendszerességgel tervezel hosszabb lakókocsis túrákat, kirándulásokat. Ha azonban egyetlen útra készülsz, vagy csak tesztelni szeretnéd ezt a típusú kikapcsolódást, akkor viszont érdemesebb inkább bérelni. Egy jól felszerelt lakóautó bérlése azonban egy hétre akár több százezer forintba kerülhet, és akkor még nem számoltunk a benzinköltséggel, autópálya díjakkal. És ha vásárlás? Egy átlagos, hatszemélyes új kocsi ára nemigen áll meg 13-15 millió forint alatt. Bármelyiket is választjuk, indulás előtt ismerjük meg jól a „guruló nyaralónkat”!

Lakóautóval vagy lakókocsival induljunk?

A lakókocsi egy megfelelő vontató autót igényel. Ez jellemzően egy olyan autó, amely biztonsággal és a vontathatósági szabályoknak megfelelően elhúzhatja a lakókocsit. A lakóautó ennél speciálisabb, hiszen ez önmaga egy jármű. Ám a nyaralásokon kívül kevéssé hasznosítható: Nem érdemes vele munkába járni, de még csak a hétvégi bevásárláshoz sem ajánlott elővenni. Hiába nagy és akár tágas, nem rövid távok megtételére készült, és rendkívül kényes. Nem mellesleg a lakókocsi spórolás is a lakóautóhoz mérten, hiszen ugyanolyan komfortot kínáló lakókocsi harmad-negyedáron kapható, mint lakóautó. Másrészt fenntartásban, karbantartásban, de még helyigényben is más szintet jelent. Mind a kettőhöz csupán B kategóriás jogosítvány szükséges, de érdemes figyelni a bérléskor, illetve vásárláskor, mert a jármű össztömege nem haladja meg a 3,5 tonnát.

Egy jól felszerelt lakókocsi maga az álom!

Ha a sátrazást kevésbé tartjuk komfortosnak, akkor is érdemes a lakókocsis kempingezést választani. Hogy miért? Általában minden lakókocsi rendelkezik az alábbi eszközökkel: egy francia- vagy egy kétszemélyes ágy, illetve fekhellyé alakítható plusz felületek. Ezeken kívül alaptartozékként találhatunk benne gázfőzőt, mosogatófalat, fűtést, bojlert, mosdót, zuhanyzó helyiséget, és nem utolsó sorban beépített toalettet. Felmérések szerint a lakókocsizás átlagosan 30-50 százalékkal kerül kevesebbe, mint egy olcsóbb motel vagy a kempingben a faházbérlés és a kényelmi szintje szinte ugyanaz, ha nem magasabb.

Ezekre figyeljünk mindenképp!

A zökkenőmentes utazás előtt érdemes az autót átvizsgáltatni egy szervizben: a fékek, a motor, a lámpák, és a gumik állapotát. Fontos a vonóhorog teherbíró képessége, a motor teljesítménye, valamint a kuplung jellemzői, ugyanis arra is nagy terhet ró a vontatás. Biztonsági szempontból nagyon fontos, hogy a lakóautóban vagy a lakókocsiban megfelelően helyezzük el a csomagokat. De ne hagyjuk figyelmen kívül a megengedett rakodósúlyt sem. Indulás előtt teszteljük a víz- és a gázrendszert, valamint az elektromos készülékek működőképességét. Lehetőség szerint gyakoroljuk a manőverezést és ha szükséges, vegyünk vezetési tréninget. Nem utolsó sorban pedig keressünk egy alkalmas kempinget, ahol szívesen látják a kikapcsolódni vágyó utazókat. A Park Strand Kemping és Hostel ebből a szempontból is kitűnő választás a lakókocsival vagy lakóautóval érkező turistáknak.

Élvezzük a kirándulást!

„Az élmény mindenért kárpótol” – mondja a negyven éve lakókocsival utazó Miszlai Istvánné Erzsébet, a Magyar Camping és Caravanning Club tagja. – „Ha otthon tudjuk hagyni a problémáinkat, munkánkat, akkor nagyszerű lehetőséget kapunk arra, hogy élvezzük a lakókocsi nyújtotta lehetőségeket, és zavartalanul gyönyörködhessünk a természet szépségeiben.”