Lakóautóval vagy lakókocsival nyaralni már-már egy életforma, ráadásul a szállásköltség zöme is megspórolható. Ökölszabály, hogy amikor eldöntjük, hogy a nyaralás lakóautóval valósul meg, akkor az utazást különösen alaposan tervezzük meg ahhoz, hogy garantáltan életünk egyik nagy élményében legyen részünk.

A lakóautós nyaralás garantáltan életünk nagy élményét adja majd! A legszabadabb utazási forma, ha lakókocsit kötünk autónkra, vagy lakóautóval kelünk útra. Adott a felemelő szabadság érzése, a sátrazásnál kényelmesebb életkörülmények, de mégis a kempingezés összehasonlíthatatlan feelingje. No, és nem elhanyagolható a lakóautós nyaralás adta, sajátos életérzés sem. Szóval, útra fel! Nézzük, hogy miért érdemes a lakókocsit vagy lakóautót választani, és, hogy mire érdemes figyelni, ha ezt a kikapcsolódási formát választjuk! Megnézzük azt is, hogy milyenek a lakóautó kemping árak és jön néhány hasznos tipp, jó tanács is!.

Nyaralás lakóautóval – mi a varázsa?

A „guruló nyaralás” során semmihez és senkihez nem vagyunk kötve, akkor és oda megyünk, ahová akarunk. Felszabadító, kényelmes és praktikus a nyaralás lakóautóval vagy lakókocsival. Fontos azonban indulás előtt megkeresni az ideális kempinget, ahol leparkolhatunk, megpihenhetünk. Emellett praktikus a lakóautó kemping árak után is érdeklődni.

„A szabadság, a változatosság a lényeg. A kényelem, amit ad” – nyilatkozta nemrég az egyik gazdasági portálnak Kertész Gábor, a Magyar Lakóautó Klub vezetője arra a kérdésre, miért érdemes kipróbálni a lakóautózást, lakókocsizást. – „Amint beülünk a kocsiba, már nyaralunk is. Nincs semmilyen kötöttség: nem kell még eljutnunk az előre lefoglalt szállásig, vagy keresgélni valamilyen szálláshelyet az utolsó pillanatban, ha elfáradnánk és megpihennénk valahol.”

A lakóautós nyaralás tehát abban a pillanatban elindul, amikor beültünk az autóba és egészen addig tart, amíg újra haza nem értünk. Ez pedig nem csak fantasztikus szabadságot ad, hanem utánozhatatlan élményeket is garantál.

nyaralás lakóautóval

Döntsük el, hogy vásárolunk vagy bérlünk!

Attól függően, hogy hétvégi kiruccanásokat tervezünk vagy nagyobb túrákat, érdemes számolni és mérlegelni. Amikor a lakóautós nyaralást favorizáljuk, akkor ez nem lehet feltétlenül könnyű döntés, hiszen a bérlésnek és vásárlásnak van előnye és hátránya is.

Ha azonban a kulcsfontosságú tényezőket vesszük figyelembe, akkor a válasz egyre világosabbá válik. Amikor abban már biztosak vagyunk, hogy a nyaralás lakóautóval a választásunk, akkor egyértelműen a vásárlás mellett szól az, ha gyakran vagy nagy rendszerességgel tervezünk hosszabb lakókocsis túrákat, kirándulásokat.

Ha azonban egyetlen útra készülünk, vagy csak tesztelni szeretnéd ezt a típusú kikapcsolódást, akkor viszont érdemesebb inkább bérelni. Egy jól felszerelt lakóautó bérlése azonban egy hétre akár több százezer forintba kerülhet, és akkor még nem számoltunk a benzinköltséggel, autópálya díjakkal.

És ha vásárlás? Egy átlagos, hatszemélyes új kocsi ára nemigen áll meg 13-15 millió forint alatt. Bármelyiket is választjuk, indulás előtt ismerjük meg jól a „guruló nyaralónkat”!

Egy jól felszerelt lakókocsi maga az álom!

Ha a sátrazást kevésbé tartjuk komfortosnak, akkor is érdemes a lakóautós nyaralás opcióját választani. Hogy miért? Általában minden lakókocsi rendelkezik az alábbi eszközökkel: egy francia- vagy egy kétszemélyes ágy, illetve fekhellyé alakítható plusz felületek.

Ezeken kívül alaptartozékként találhatunk benne gázfőzőt, mosogatófalat, fűtést, bojlert, mosdót, zuhanyzó helyiséget, és nem utolsó sorban beépített toalettet. Felmérések szerint a lakóautós nyaralás átlagosan 30-50 százalékkal kerül kevesebbe, mint egy olcsóbb motel vagy a kempingben a faházbérlés és a kényelmi szintje szinte ugyanaz, ha nem magasabb.

Ezekre figyeljünk mindenképp a lakóautós nyaralásnál

Ha a nyaralás lakóautóval már egészen biztosan a szívünk vágya, a zökkenőmentes utazás előtt akkor is érdemes az autót átvizsgáltatni egy szervizben: a fékek, a motor, a lámpák, és a gumik állapotát.

Fontos a vonóhorog teherbíró képessége, a motor teljesítménye, valamint a kuplung jellemzői, ugyanis arra is nagy terhet ró a vontatás. Biztonsági szempontból nagyon fontos, hogy a lakóautóban vagy a lakókocsiban megfelelően helyezzük el a csomagokat. De ne hagyjuk figyelmen kívül a megengedett rakodósúlyt sem.

Indulás előtt teszteljük a víz- és a gázrendszert, valamint az elektromos készülékek működőképességét. Lehetőség szerint gyakoroljuk a manőverezést és ha szükséges, vegyünk vezetési tréninget. Nem utolsó sorban pedig keressünk egy alkalmas kempinget, ahol szívesen látják a kikapcsolódni vágyó utazókat. A Park Strand Kemping és Hostel ebből a szempontból is kitűnő választás a lakókocsival vagy lakóautóval érkező turistáknak.

Lakóautó kemping

ÉLVEZZÜK A KIRÁNDULÁST!

„Az élmény mindenért kárpótol” – mondja a negyven éve lakókocsival utazó Miszlai Istvánné Erzsébet, a Magyar Camping és Caravanning Club tagja. – „Ha otthon tudjuk hagyni a problémáinkat, munkánkat, akkor nagyszerű lehetőséget kapunk arra, hogy élvezzük a lakókocsi nyújtotta lehetőségeket, és zavartalanul gyönyörködhessünk a természet szépségeiben.”

A lakóautós nyaralás tehát minden szempontból kényelmes, praktikus és nem mellesleg különleges élményeket garantál, amit kár lenne kihagyni

A tökéletes lakóautó kemping kiválasztása

A megfelelő lakóautó kemping vagy lakókocsi park kiválasztása nem egyszerű feladat. Fontos, hogy a választott helyszínen minden rendben legyen, hogy megfeleljen az igényeinknek, és nem utolsó sorban, hogy kényelmes tartózkodást biztosítson számunkra. A tökéletes lakóautó kemping kiválasztása mutat rá a jó és a nagyszerű nyaralás közötti, legfontosabb különbségre. Előnyös, ha nem okoz csalódást bizonyos, kényelmi szolgáltatások vagy a kívánalmakkal nem kompatibilis szolgáltatások hiánya.

Lakóautós nyaralás kempingben

Összegyűjtöttünk néhány tippet, amely megmutatja, hogy milyen a jó lakóautó kemping:

1. Elemezzük a lakóautó kemping helyét és a kínált szolgáltatásokat!

Mielőtt letennénk a voksunkat egy lakóautó kemping mellett, érdemes mindent megtudnunk róla. Fontos kérdés, hogy milyen közel szeretnénk lenni a városhoz, milyen a tömegközlekedés elérhetősége, hol van a legközelebbi strand, stb.

 2.Ellenőrizzük a park értékeléseit és a kapcsolódó véleményeket!

Valószínűleg a lakóautó kemping megítélésének egyik legjobb módja, ha elolvassuk a kapott értékeléseket és megbízható platformokon (például a TripAdvisoron) megosztott véleményeket. Meglehet azonban, hogy minél jobbak a pontszámok, annál nagyobb drágaságot tapasztalunk, de ez nem törvényszerű. Fontos, hogy a vélemények olvasása közben az első egy-kettő után ne hagyjuk abba az olvasást! Inkább később vonjuk le a végső következtetéseket!

3. ÉRDEKLŐDJÜNK KÖZVETLENÜL A LAKÓAUTÓ KEMPINGNÉL!

Ne csak elvárásokkal érkezzünk a lakóautó kemping helyszínére, hanem bátran vessük össze a kívánságlistánkkal! A helyfoglalás előtt érdemes érdeklődni a kemping helyszínéről és a nyújtott szolgáltatásokról. Kérdezzük meg a pontos helyét, a méreteket, a talajviszonyokat, a kényelmi szolgáltatásokat, stb. Ezek az információk hasznosak lehetnek a foglalás során, mivel lehetőségünk lesz arra, hogy az igényeinknek megfelelő helyet válasszuk.

4. Tartsuk a szemünket a gyermekbarát kempingeken, ha gyerekekkel utazik!

A gyerekekkel utazók nyilvánvalóan olyan lehetőségeket keresnek, mint a medence, a gyermekjátszótér, fokozott biztonsági szolgáltatások, stb. Érdemes a „gyerekbarát” jelzőt figyelni!. Ha viszont gyerek nélkül utazunk, akkor inkább egy csendesebb helyeket keressük, pihentető és nyugodt légkörrel.

Lakóautó kemping árak

5. Találjuk meg az „állatbarát helyeket”!

Ha nem szeretnénk otthon hagyni a házikedvencünket, amikor a tökéletes lakóautó kemping kiválasztásán fáradozunk, akkor győződjünk meg róla, hogy a kiválasztott lakóautó kemping állatbarát. De ez még nem minden: bizonyos szabályokat mindenképpen követni kell. Ezek kempingenként eltérőek lehetnek, ezért kérdezzük meg előre ezeket!

6. Tartsuk a költségvetést!

A költségvetés lehet a lakóautó kemping kiválasztási folyamatának az egyik legfontosabb szempontja. Ne felejtsük, hogy a különböző pénztárcákra szabva más és más lehetőségeink vannak! Érdemes figyelni az ünnepnapokra, a rendezvényekre és a csúcsidőszakra, amikor nagy valószínűséggel drágábbak az árak, ám ezen kívül számos, vonzó ajánlattal és kedvezménnyel találkozhatunk!

Vízparti kempinget keresel elérhető áron?

Add át magad a természetnek és pihenj háborítatlanul a Velencei-tó partján! Kedvezményes, a nyaralásod alatt akár korlátlan szabadidős eszközhasználattal várunk!

hu_HUMagyar